Dr. Osgyán Henrik kézsebész főorvos

Leggyakoribb betegségek

Csuklótáji ganglion
Krónikus betegségek
Előfordulás : Igen gyakori elváltozás, aktív fiatalokon, középkorúakon a leggyakoribb, de gyermekeken, kamaszokon is előfordul. Lányokon, nőkön gyakoribb .

Oka: Gyakran vezetik vissza a betegek nehéz, megerőltető munkára, túlerőltetésre, sportolásra vagy valamilyen sérülésre. Ilyenkor általában férfiakon látni, de igen gyakori fiatal, vékony csuklójú, laza szalagrendszerű, instabil ízületű nőkön.  Véleményem szerint ezért  a ganglion gyakran  nem önálló betegség, hanem inkább az előbb említettek tünete, és ez a kezelését is meghatározza.

Tünetei: Leggyakrabban a csukló kézháti , ritkábban a tenyéri oldalán jelentkezik gömbszerű csomó formájában, mely borsónyitól akár diónyi méretűig nőhet. Előfordul, hogy semmilyen panaszt nem okoz, nem ritkán csak esztétikai problémát okoz a betegnek, főleg a hölgyeknek. Máskor a csukló mozgatása vagy a csomó megnyomása során heves fájdalom jelentkezhet.

Kezelése: A ganglion eltávolítása nem feltétlenül szükséges. Teljesen jóindulatú elváltozás, ezért késői szövődményt nem okoz. Természetesen, ha a betegnek panaszt okoz, a csukló mozgását akadályozza, vagy esztétikai problémát jelent, eltávolítása javasolt.

Az eltávolítás műtői körülmények között, egynapos sebészet keretében történik, helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben. A ganglion megpungálását, tűvel történő leszívását én nem végzem, és nem is tartom megfelelő eljárásnak, mert végleges megoldást nem jelent. Mivel a ciszta tokja bent marad, rövid időn belül a sűrű, zselészerű váladék újratermelődik, a ganglion ismét "kinő". Még a teljes, maradéktalan kiirtás után is előfordulhat, hogy ismét kialakul az elváltozás. Ez azzal magyarázható, hogy a krónikusan gyulladt, túlerőltetett csukló és kéztőízületek folyamatosan termelik a váladékot, és a gyenge izületi tokon keresztül a ganglion ismét kitüremkedhet a korábbi műtét területében vagy attól függetlenül.

Galéria megtekintése
vissza >

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.