Dr. Osgyán Henrik kézsebész főorvos

Leggyakoribb betegségek

DeQuervain szindróma
Krónikus betegségek
Előfordulás : A betegségnek jó magyar neve nincs, főleg fiatal és középkorú, aktív , nehezebb munkát végző nőkön gyakoribb, de persze férfiakon is előfordul.

Oka: A hüvelykujj feszítő inak közös ínhüvelyének krónikus gyulladása, hegesedése, szűkülete alakítja ki a betegséget. A heges szűkület miatt az inak mozgása korlátozottá, fájdalmassá válik. Túlterhelés, nehezebb munka végzése idézheti elő

Tünetei:  Rendkívül heves , szúró fájdalom a csukló hüvelyk felőli oldalán, a hüvelykujj feszítése , a csukló oldalirányú mozdítása /pl. kézfogáskor/  a fájdalmakat provokálja.

Kezelés: Enyhébb esetekben gyulladáscsökkentő gyógyszerek, fiziotherápia, esetleg szteroid injekció csökkentheti a panaszokat. Tapasztalatom szerint azonban a betegek általában csak jelentős fájdalom esetén jelentkeznek vizsgálatra, ilyenkor már gyakran krónikus gyulladás, durva hegesedés észlelhető, amin csak műtét segít. A műtétet egynapos sebészet keretében, helyi érzéstelenítésben végezzük. Műtét után rögzítés nem szükséges , sőt, mint a pattanó ujjnál, korai mozgatást kezdünk. A beteg fájdalmai látványosan és gyorsan csökkennek.

Galéria megtekintése
vissza >

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.