Dr. Osgyán Henrik kézsebész főorvos

Leggyakoribb betegségek

Pattanó ujj
Krónikus betegségek
Előfordulás : Az egyik leggyakoribb kézsebészeti megbetegedés. Férfiakon és nőkön egyaránt észlelhető, bármely életkorban előfordulhat. / Kisgyermeken is találkoztam már vele /

Oka : Az ujjakat mozgató hajlítóinak egy vékony hártyaszerű burokkal, az ínhüvellyel vannak körülvéve, melyben kevés folyadék van. Ha az ínhüvely vagy annak gyűrűszerű szájadéka megvastagszik, hegesedik, az ín mozgását akadályozza, az ín megszorulhat.

Tünetek: Az ujj mozgatása során heves fájdalommal járó pattanó jelenség észlelhető. Innen kapta a nevét.  Tudni kell azonban, hogy néha a jellemző  pattanó érzés nincs, csak heves fájdalom, nyomásérzékenység az ujj tövénél, vagy éppen az ujjak ízületei felett, máskor viszont a nagyon szoros heg miatt a mozgás már teljesen megszűnik.

Kezelés : a pattanó ujj leggyorsabb és végleges megoldása műtéttel történik, egynapos sebészet keretében. Helyi érzéstelenítés után kis bőrmetszésből a heges gyűrűt behasítjuk, ezzel az ín mozgása szabaddá válik. Műtét után rögzítés nem szükséges, éppen ellenkezőleg, a beteget azonnali tornáztatásra, mozgatásra  biztatjuk.

vissza >

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.