Dr. Osgyán Henrik kézsebész főorvos

Leggyakoribb betegségek

Cubital tunnel szindróma
Krónikus betegségek
Előfordulás: A cubital tunnel szindróma a második leggyakoribb alagút szindróma a felső végtagon, leggyakrabban a fiatal felnőtteken, középkorúakon alakul ki, férfiakon és nőkön egyaránt. Megerőltető fizikai munkát végzőkön, sportolókon gyakoribb.

Oka : csakúgy, mint a carpal tunnel szindrómánál, itt is egy perifériás ideg leszorítása okozza a tüneteket. Ez az ideg a nervus ulnaris, amely a könyöktájon egy szűk csontos csatornában halad, itt fordul át a felkarról az alkarra, emellett az ideg a könyök hajlítása-nyújtása során jelentős vongálódásnak is ki van téve. Ha az ideget a környéki szalagok vagy inak hegesedése, megvastagodása komprimálja, kialakulhatnak a cubitalis alagút szindróma tünetei .

Tünetei : Mivel az ulnaris ideg kevert ideg, tehát érző és motoros rostokat egyaránt tartalmaz, tünetei is változatosak. A tünetek két fő csoportra oszthatók : egyrészt érzéskieséssel, zsibbadással, fájdalommal esetleg villanyozó érzéssel járnak, másrészt a kéz egyes izmai nem működnek jól,  ezért az ujjakon bizonyos mozgások zavart szenvednek. A zsibbadás, fájdalom a kisujjra és a gyűrűsujjra lokalizálódik, gyakran a cubitalis alagút felett ütögetve a beteg a kisujjába sugárzó kellemetlen , villanyozó érzésről számol be. A motoros rostok érintettsége miatt a kéz belső kisizmai sorvadnak, súlyos esetben a kéz szinte csontvázszerűvé válik. A beteg a kezét ügyetlenebbnek, finom mozgásait sutábbnak érzi, kisujját sem jól hajlítani, sem a gyűrűsujja mellé szorosan zárni nem képes.  Ezekről látható néhány kép a galériában.

Kezelése: A cubital tunnel szindróma diagnózisát pontos fizikális vizsgálattal lehet felállítani, nagy segítség lehet az ENG vizsgálat. Ha a zsibbadásos tünetek állandósulnak, sem gyulladáscsökkentőkre, sem pihentetésre nem csökkennek, illetve észlelhetők az izomműködés zavarai, műtéti ellátás javasolt. A műtét lényege itt is, mint minden alagút szindrómánál az idegtörzs felszabadítása a nyomás alól, mely a leszorító heges kötegek, szalagok átvágását jelenti. A műtétet vezetéses érzéstelenítésben végezzük, egynapos sebészet keretében. Néhány napos pihentetés után a kéz mozgatható, de gyakran van szükség az utókezelés során gyógytornára, fiziotherápiára.

Galéria megtekintése
vissza >

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.