Dr. Osgyán Henrik kézsebész főorvos

Leggyakoribb betegségek

Carpal tunnel szindróma
Krónikus betegségek
Előfordulás: A csuklótáji alagút szindróma az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés a kézsebészeti rendelésen . Fiatal felnőtteken és idősebbeken, férfiakon és nőkön egyaránt előfordulhat. Gyakran a tünetek mindkét kézen jelentkeznek.

Oka: Az alagút - tunel - szindrómák nevüket onnan kapták, hogy a perifériás idegek  lefutásuk során egyes szakaszokon szűk anatómiai csatornákon haladnak át, és ezekben a szűk terekben könnyen kerülnek kompresszió alá. Ha egy ideg tartósan megnyomatást szenved, egyre fokozódó funkciózavar alakul ki.  A medianus ideg a csukló tenyéri felszínén a csuklószalag alatt fut ki a tenyérbe. Ha ez a szalag megvastagszik, hegesedik, az alatta futó ideget jelentősen összenyomhatja. A mellékelt műtéti ábrán nagyon jól látható a szinte felére összenyomott ideg, rajta a homokóra szerű  szűkült szakasz.

Tünetei: Alagút szindrómák esetében a tünetek jellege attól függően változik, hogy a nyomást szenvedett ideg főleg érző vagy mozgató rostokat tartalmaz-e . A carpalis alagút szindróma esetében a nervus medianus kompresszioja felelős a tünetekért, és mivel ez az ideg túlnyomó részben érző ideg- csak egy kisebb, bár igen fontos tenyéri izmot innervál - ezért főleg érzészavar, zsibbadás a vezető tünet. Kezdetben bizonyos csuklópozíciónál, házimunka vagy sportolás során jelentkezik átmeneti érzészavar, zsibbadás, elsősorban a hüvelyk , mutató és középső ujjban. Később ez állandósul, erősödik, egyre elviselhetetlenebbé fokozódhat, majd kialakul az egyik legkellemetlenebb tünet, az éjszakai zsibbadás, melyre a beteg gyakran felébred. Ilyenkor a kéz áthelyezése, rázogatása után a zsibbadás átmenetileg enyhül, később már ez sem segít. Legsúlyosabb esetekben állandó jellegű zsibbadás, heves fájdalom észlelhető , mely szinte semmivel nem enyhíthető, és a kézen kialakul a hüvelykpárna izomzatának sorvadása. Az egyik mellékelt képen ez is szépen látható.

Kezelése: A carpal tunnel szindróma kezelése attól függ, hogy a tünetek milyen régóta állnak fenn, és milyen súlyosságúak. Kezdeti stádiumban lehet próbálkozni nyugalomba helyezéssel, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, de az a tapasztalatom, hogy a kézsebészeti rendelésre kerülő betegek túlnyomó többsége  már inkább a súlyosabb kategóriába tartozik. Gyakran több hónapos reumatológiai vagy ideggyógyászati kivizsgálás, kezelés után kerülnek kézsebészhez a betegek, vagy egyszerűen csak addig halogatják a vizsgálatot, ameddig panaszaik tűrhetetlenné nem válnak.

Ilyenkor a betegséget már csak műtéttel lehet meggyógyítani. A műtét lényege a heges, vaskos csuklószalag átvágása, mert ezt követően az ideg felszabadul a nyomás alól, és a panaszok általában hamar megszűnnek. Elsőként az éjszakai zsibbadás, fájdalom szokott megszűnni, de a normál érzés is jó esetben hamar visszatér az ujjakba. A műtétet egynapos sebészet keretében helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben operálom, a beteg műtét napján hazamehet, vagy idősebb beteg az éjszakát bent tölti, a másnapi kötéscsere után távozhat. Rögzítést nem használunk, a beteg a kezét a műtét után használhatja, tonáztathatja.

Galéria megtekintése
vissza >

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.